W3C

A World Wide Web Consortium kiállítóként részt vesz a 3GSM 2005 konferencián

A W3C technológiák nélkülözhetetlenek a mobil Web sikeréhez

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Európai, afrikai és közel-keleti kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(a sajtóközlemény angol eredetije itt érhető el, illetve a W3C honlapján megtalálható még francia és japán nyelven)

http://www.w3.org/ -- 2005. február 8. -- A World Wide Web Consortium (W3C) kiállítóként részt vesz a 3GSM konferencián, melyet 2005. február 14-17. rendeznek meg Cannes-ban a Palais des Festivals et des Congres-ben. Szívesen látunk minden érdeklődőt, aki a W3C mobil Web tevékenységéről szeretne többet megtudni az 1-es csarnok A24-es standjánál.

"A W3C ajánlásai olyan szabványos technológiákkal vértezték fel a Webet, melyek valamennyi Web-felhasználó számára jobb szolgáltatásokat eredményeztek" jelentette ki Tim Berners-Lee, W3C igazgató. "A mi célunk az, hogy a Web elérését éppoly egyszerűvé tegyük a hordozható eszközökről, mint amilyen egyszerű és kényelmes egy asztali berendezésről."

A W3C interoperabilitási szabványt fejleszt a mobil Web számára

A Web böngészése egy mobil eszközről jelenleg még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket köszönhetően különféle hiányosságoknak az interoperabilitásban és használhatóságban. A felhasználók gyakran tapasztalják, hogy kedvenc Web-oldalaikat nehéz mobil eszközökkel elérni, már ha egyáltalán lehetséges. A W3C jelenleg több problémás témacsoportra is megoldást keres a mobil Web világából:

W3C csoportok dolgoznak az eszközfüggetlenségen, multimodális Web-elérésen és különféle típusú tartalmak kérdéskörével multimédiás üzenetküldés esetén. Már jelenleg is a mobil-specifikus szabványosítási szervezetek több W3C ajánlást is adoptáltak, mint például az XHTML Basic, SMIL Mobile, Mobile SVG, InkML, CC/PP és a VoiceXML 2.0. Ezen specifikációk mindegyike gazdag tartalmat tesz lehetővé, és kihasználja az XML szabvány nyújtotta előnyöket, kiterjeszthetőséget.

A W3C megcélozza a mobil-technológiai vállalatokat

A mobil Web támogatói látják, milyen hatalmas üzleti lehetőség keletkezett a Web és a mobil technológiák házasságából. A mobil szolgáltatások kulcsfiguráinak, mint például az új tartalmak létrehozására alkalmas eszközök forgalmazóinak, tartalomszolgáltatóknak, telefonok gyártóinak, böngészők forgalmazóinak, mobiltelefon központok üzemeltetőinek ugyan az a céljuk: a Web elérése a mobil eszközökről ugyan olyan kényelmes legyen, mint egy asztali számítógépről. A két hónappal ezelőtt megrendezett Mobile Web Initiative workshop hatalmas sikerének hatására a W3C 2005-ben el kívánja indítani a Mobil Web Kezdeményezést (Mobile Web Initiative), mely a szabványosított technológiák átvételét és az iparág számára legjobb gyakorlati megvalósítások megtalálását célozza meg.

A W3C az 1. csarnok A24-es standján állít ki

A W3C standja a Palais des Festivals főtermében lesz megtalálható: 1. csarnok - A24. További információkért kérjük forduljon Marie-Claire Forgue-hoz, <marie@w3.org> vagy látogassa meg a W3C@3GSM05 oldalt.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztéseket demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 350 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!