Tim Berners-Lee-nek, a Web feltalálójának II. Erzsébet királynő a brit lovagi címet adományozta

A World Wide Web Consortium (W3C) igazgatója az Internet globális fejlődése érdekében kifejtett munkájáért kapott kitüntetést a Buckingham Palotában

Amerikai kapcsolat --
Karen Myers, <w3t-pr@w3.org >, +1.617.253.5884 vagy +1.978.502.6218
Európai kapcsolat --
Ázsiai kapcsolat --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Ez a sajtónyilatkozat elérhető angolul, franciául és japánul is.)

Tim Berners-Lee, a World Wide Web feltalálója és a World Wide Web Consortium (W3C) igazgatója a Brit Birodalmi Rend Lovagi Parancsnoka (Knight Commander, Order of the British Empire; KBE) címet kapta II. Erzsébet királynőtől egy kitüntetés-átadási ünnepségen Londonban, 2004. július 16-án. A lovagi parancsnoki cím a Brit Birodalmi Rend második legtekintélyesebb rangja.

A 49 éves Sir Timothy Berners-Lee, KBE, brit állampolgár, aki az Egyesült Államokban él, "az Internet globális fejlődése érdekében végzett szolgálatainak" elismeréséért, illetve a World Wide Web -- egy, az interneten elérhető szöveges és képi anyagok rendszerezésére, összekapcsolására és böngészésére szolgáló rendszer -- feltalálásért kapta a lovagi címet.

Ő alkotta meg a World Wide Web kifejezést (magyarul Világháló, angol rövidítésével WWW), készítette el az első WWW-szervert ("httpd" néven) és az első kliensprogramot (egy böngésző- és szerkesztőprogramot) "WorldWideWeb" néven, 1990 októberében. Megalkotta a hypertext-kapcsolatokat (kereszthivatkozásokat, ún. linkeket) is alkalmazó dokumentumkülalak-leíró (dokumentumformázó) nyelv első változatát, amely HTML (HyperText Markup Language) néven ismert. Kezdeti, az URI-kra, a HTTP-re és a HTML-re vonatkozó specifikációi később -- ahogy a web-technológia terjedt -- széles körben folytatott viták és beszélgetések útján továbbfinomodtak.

Az egyórás ceremónia keretében -- melyet a Buckingham Palota Báltermében tartottak -- Erzsébet királynő lovagi parancsnokká nevezte ki Sir Timothy Berners-Lee-t azzal a karddal, amely még a királynő apjáé, VI. György királyé volt. Timet a Buckingham Palotában előzőleg Fülöp, Edinburgh hercege tüntette ki, a Királyi Művészeti Akadémia Albert-érmét ajándékozva neki.

Nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés -- mondta Sir Timothy. -- A Web egy olyan kooperáció eredménye, melynek a világ minden tájáról részesei feltalálók és fejlesztők. Az Internet-közösség egészét illeti meg ez a megtiszteltetés.

Úgy folytatta, -- A Webnek egy univerzális médiumnak kell maradnia, nyitottnak és semlegesnek. Azt remélem, hogy ahogy a technológia egyre erősebbé, elterjedtebbé válik, és egyre több eszközön lesz elérhető, megtanuljuk olyan csatornaként használni, mely az együttműködést és a félreértések eloszlatását szolgálja minden téren.

Sir Timoty-t az Internethez való univerzális hozzáférés iránti és a Webbel kapcsolatos nyílt szabványok iránti elkötelezettsége sarkallta arra, hogy 1994-ben megalapítsa a World Wide Web Consortium-ot (W3C) az MIT (Massachusetts Insitute of Technology) LCS (Laborarory for Computer Science) részlegén, Michael Dertouzos akkori LCS-igazgató támogatásával.

Ma a W3C a webes infrastruktúrára és alkalmazásokra irányuló műszaki szabványok nemzetközi szervezeteként ismert. A W3C-nek világszerte közel 400 szervezet a tagja. Műszaki csapatai dolgoznak az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology, USA), az ERCIM-ben (European Research Consortium for Informatics and Mathematics, Franciaország), és a Keio Egyetemen (Japán).

A W3C-nek és tagjainak célkitűzése: kihozni a Webből a maximumot olyan szabványos technológiák (specifikációk, irányelvek, szoftverek és eszközök) kifejlesztése révén, melyek fórumot teremtenek az információknak, az új gondolatoknak, a kereskedelemnek, a független gondolkodásnak és a kölcsönös megértésnek.

Sir Timothy, mialatt konzultáns szoftvermérnökként dolgozott a CERN-ben (Európai Részecskefizikai Laboratórium, Genf, Svájc), magánjelleggel egy olyan információtároló programot írt, amely az agyhoz hasonlóan véletlenszerű asszociációk útján működik. Az "Enquire" program -- mely soha nem látott napvilágot -- volt a koncepcionális alapja Tim későbbi webes fejlesztéseinek.

Ezt követően 1989-ben javasolatott tett egy globális hypertext-projektre a CERN-ben, és 1990 decemberében WorldWideWeb nevű programjával elsőként mutatott be sikeres együttműködést webes kliensek és szerverek között az Interneten. A teljes kód ingyenesen elérhető volt az Interneten 1991 nyarától.

A londoni születésű Sir Timothy fizikából szerzett diplomát az Oxford University Queens College-ében, 1976-ban, Angliában. Otttartózkodása alatt megépítette első számítógépét forrasztópáka, TTL-kapuk, egy M6800-as processzor és egy régi tévékészülék felhasználásával. Azóta számos tiszteletbeli doktorátusi címet szerzett a világ különböző egyetemein, 2001-ben alma materében. Az MIT-nél a 3Com cég alapítóelnöki címének viselője, és vezető tudományos kutatói pozíció birtokosa a CSAIL-nél (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory).

Tim Berners-Lee-t a Time magazin beválasztotta "a XX. század 100 legnagyszerűbb elméje közé". Megkülönböztetett tagja a British Computer Society társaságnak, tisztiletbeli tagja az Institution of Electrical Engineering intézetnek, és tagja az American Academy of Arts and Sciences-nek. 1998-ban MacArthur ösztöndíjat kapott, a Royal Society tagjai közé választotta 2001-ben, és Japan Prize díjat kapott 2002-ben.

2004 júniusában Sir Timothy Millenium Technology Díjat kapott Helsinkiben (Finnország). A kitüntetést a Finnish Technology Award Foundation alapítvány adományozta, nemzetközi elismeréseként a "kimagasló eredménynek, mely az emberek életminőségét közvetlenül javítja, az emberi értékeket tartja szem előtt, és elősegíti a fenntartható gazdaság fejlődést". Sir Timothy kiválasztásával a finn zsűri Timnek többek között azt a döntését díjazta, hogy a technológiákat, amelyeket kifejlesztett, nem védette le, és nem kommercializálta.

Sir Timothy "Weaving the Web" (HarperCollins, 1999) címmel könyvet írt a Web születéséről és fejlődéséről.

A World Wide Web Consortium-ról (W3C)

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: információs tárház a World Wide Webről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg közel 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!